Puhdas ja terveellinen koti
Sisäilman epäpuhtaudet ovat ongelma kaikissa kodeissa ja aiheuttavat haasteita sekä kaupungeissa, että maaseudulla. Ihmiset viettävät jopa 90 % ajastaan sisätiloissa ja sisäilma on usein 2–5 kertaa epäpuhtaampaa kuin ulkoilma.
Ei siis ihme, että WHO (Maailman terveysjärjestö) on luokitellut sisäilman epäpuhtaudet yhdeksi suurimmista terveysriskeistä.
Meidän tehtävämme on auttaa asiakkaitamme huolehtimaan terveellisestä ja puhtaasta sisäilmasta kodeissa ja työpaikoilla.
Sisäilman laatu tuntuu jäävän yleisessä terveyskeskustelussa muodikkaampien aiheiden peittoon. Terveitä elämäntapoja markkinoidaan valtavasti. Ihmiset osaavatkin syödä ja liikkua tänä päivänä yhä terveellisemmin. Mutta sisä- ja hengitysilman laatuun kiinnitetään huomiota liian usein vasta ongelmien ilmaantuessa. Sisäilman terveysvaikutuksista on kyllä saatavana tutkittua tietoa niin Työterveyslaitokselta kuin eri terveysjärjestöiltäkin. Tarjolla olevaa tietoa yhdistää se tosiseikka, että sisäilman laatua kannattaa seurata ja parantaa ennalta ehkäisevästi – ennen ongelmien ilmaantumista.
Sisäilman pienhiukkasten määrään vaikuttaa moni asia: yleinen puhtaus, lemmikit, ruoanlaitto, Säännöllinen tuulettaminen on tärkeää, mutta kaupungeissa ulkoilma saattaa olla joskus vieläkin huonompilaatuista. Silloin hengitysilman koneellinen puhdistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Jokainen reagoi epäpuhtauksiin eri tavalla, toiset ovat huomattavasti herkempiä ja sairastuvat allergioihin toisten säästyessä lähes kokonaan. Ilmassa leijuva pöly voi sisältää sieniä, hometta, bakteereja ja myös viruksia, joten hyvä ilman puhdistaminen vaatii monivaiheisen tekniikan.
Miten ylläpidät terveellistä ja puhdasta sisäilmaa?
Hyvä perussiisteys on avainasemassa. Pölyä on aina kaikkialla mutta pölyn määrään ja laatuun voi vaikuttaa. Siivoa riittävän usein ja kun siivoat, käytä kunnon työkaluja. Syväpuhdistaja ei pidä hankkia vain sen moottorin teholukemia katsomalla. Itse asiassa liian tehokas imurin moottori ei ole hyvä vaihtoehto. Hyvä imuri on kaikkea muuta kuin pölylinko. Se imee alustasta riippumatta aina oikealla teholla ja sisään imetty ilma ja lika erotellaan tehokkaasti toisistaan. Useimmissa imureissa moottori vain kierrättää haitallisia pienhiukkaisia takaisin ilmaan. Parhaan imurin tunnistaa siitä, että imuilma suodatetaan moninkertaisesti jo ennen moottoria ja se suodatetaan vielä moottorin jälkeenkin. Tärkeää on myös vaihtaa suodattimet riittävän usein. Tämän lisäksi, kun käytät tehokasta, hyvin huollettua ilmanpuhdistinta, kotisi ilma on hyvälaatuista ja huomaat sen positiivisesti omassa olossasi.
Kuinka parantaa sisäilman laatua?
Huono sisäilma voi johtua monesta eri tekijästä. Huonon sisäilman tuntee ensimmäiseksi hajusta. Kotien sisäilma ei tyypillisesti saisi tuoksua juuri miltään erityiseltä. Tuoksut kertovat aina epäpuhtauksista ja jos kunnon tuulettamisen ja siivoamisen jälkeen tuoksu säilyy, on syytä tarkistaa lähde tarkemmin. Yleensä suurin osa sisäilman epäpuhtauksista ja haitallisista partikkeleista tulee talon sisältä. Kotien ilmanvaihtolaitteiden ilmansuodattimet kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa ihan ensimmäisenä. Ikävämpää on, mikäli homesieni on päässyt leviämään rakenteissa. Homevauriot on aina korjattava sillä mikään ulkoinen laite ei suojaa homeelta. Erityisesti keväisin ongelmia aiheuttaa on lepän ja koivun siitepöly, jota pääsee sisään avoimista ovista ja ikkunoista. Kaupunkien pöly, pakokaasut ja noki lisäävät hengitysilmaan oman kuormansa ja monelle allergiselle muuten ihana kesä voi muuttua ikävästi tukkoisen alavireiseksi. Sisäilman laatuun voi vaikuttaa siivoamalla säännöllisesti. Puhtaus on tässäkin ”puoli ruokaa” ja tuulettaminen suotavaa. Kaupunkiasujan kannattaa tuulettaa silloin kuin liikennettä on vähemmän. Sateen jälkeen ilma on puhtaampaa pienen hetken, joka joskus kannattaa hyödyntää.
Oikein mitoitettu, laadukas ilmanpuhdistin takaa paremman sisäilman laadun
Kun kotisi perusasiat ovat kunnossa sopii ilmanpuhdistin erinomaisesti parantamaan sisäilmaa ja sitä kautta elämän laatua. Ihan ensimmäiseksi päätä mihin tilaan ilmanpuhdistin sijoitetaan. Pienempien mallien teho usein riittää makuuhuoneen kokoiseen tilaan. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää ajatusta, että hankitaan vähän tehokkaampi laite kuin tila ”optimaalisesti” vaatisi. Kun kokoluokka on selvillä, kiinnitä huomiosi puhdistimen suodattimiin ja ilman reittiin laitteessa. Halvimmat laitteet suodattavat karkean pölyn ja käytännössä vain linkoavat huomattavan määrän pölyä hengitysilmaan. Laitteen sisään imetyn ilman monikertainen suodattaminen on avainroolissa. Hyvä ilmanpuhdistin kerää ensin karkean pölyn ja lian – kuten hiukset, lemmikkien karvat, hilseen tai vaatepölyn omaan suodattimeensa. Parhaimmissa malleissa tämä suodatin on pestävissä. Siitä esipuhdistettu ilma siirtyy yleensä ns. HEPA suodattimeen, joka korjaa tehokkaasti pienhiukkaset ilmasta. HEPA suodatin valmistetaan hienoista kuiduista, joiden läpäisykyky on hyvä. HEPA:an jää jopa yli 99 % hyvin pienikokoisista hiukkasista, mm. mikrobit kuten: virukset, bakteerit, homeet ja sienet.
Monissa teknisesti kehittyneemmissä laitteissa puhdistettu ilma hapetetaan vielä UV-valon avulla. UV-valonhan tiedetään tutkitusti hajottavan virusten ja bakteerien rakenteita. Tämä varmistaa, ettei ihmiselle haitalliset pienhiukkaset voi jäädä eloon. Lopuksi tällaisen laitteen ionisaattori tuottaa negatiivisesti varautuneita ioneja, jotka kiinnittyvät ilman sisältämiin haitallisiin hiukkasiin. Tämän seurauksena niistä tulee ilmaa painavampia ja ne putoavat maahan, josta ne on helppo imuroida ja pyyhkiä pois.